Wat is het Miniemen Festival ?

In 1982, tijdens de zomer maakte Pastoor Van der Biest een reis naar Stockholm. Bij zijn aankomst in het station werd hij samen met de andere reizigers verwelkomd door de studenten van het Conservatorium die hen een gratis concert aanboden tijdens de middag in de kathedraal. Het principe was eenvoudig: een mooie kerk, korte producties, jonge talentvolle muzikanten die hun talenten uitten met muziek van alle tijden , plaatsen en soorten. In feite een rustpauze in stresserende dagen.

De Pastoor was verleid door het idee en rijpte bij hem het idee hetzelfde te doen in zijn Miniemenkerk. Om dit uit te werken heeft hij beroep kunnen doen op vrijwillige medewerkers en het eerste festival zag het licht in de zomer van 1986. Gedurende 30 jaar zijn er in de Miniemen kerk middagconcerten geweest.

Het principe is simpel: Bekende musici en jonge talenten geven korte concerten tussen 12 uur en 12.45 elke werkdag tijdens juli en augustus.

In mei 2012 heeft de vzw Centre d’Oeuvre de Merode, waarbij de pastoor de werkende kracht was, de organisatie op zich genomen. De artistieke directie werd in 2016 toevertrouwd aan Jacques Vanherenthals.

Voor het seizoen 2018 waren de voorwaarden opgelegd door de clerus onmogelijk om het Festival verder te zetten in de kerk waar het Festival ontstaan is. Het Miniemen Festival wordt echter hartelijk en met open armen ontvangen door De Koninklijke Musea der Schone Kunsten van België. Dank zij deze nieuwe samenwerking leeft het Festival verder met al zijn kwaliteiten en wordt het “het Miniemen Museum Festival” !

Wat is het doel van het Festival?

Naast nationaal en internationaal gekende musici krijgen jonge en talentvolle musici de kans op te treden en zich te laten kennen in een prachtig kader van een Festival.

Het publiek krijgt daardoor ook de kans om de meesters en de jonge talenten te beluisteren en zo hun steun te betuigen. De toehoorders, het publiek krijgen gratis de kans om naar verschillende soorten muziek van hoge kwaliteit te luisteren.
Dit jaar treden ze op in de volledig vernieuwde aula van  Koninklijke Musea der Schone Kunsten van België, toegankelijk via de museumstraat en gelegen op de museum plaats.