De artistieke directie is toevertrouwd aan dirigent Jacques Vanherenthals

Professor Jacques Vanherenthals heeft de leinding van alle Miniemen festivals, te weten, Miniemenfestival in Brussel, Het Carolus Borromeus festival te Antwerpen, het festival van Onze Lieve Vrouw de la Treille in Rijsel en het festival van de kathedraal Saint Aubin in Namen.

In 1988 wordt hij directeur van de muziek academie in Nijvel en het jaar erna van de muziek –dans en kunst academie van Vorst waar hij  pedagogishe equipe leidt tot in 2010.

Zijn pedagogische activiteiten worden nog verbeterd door zijn lessen over kamermuziek die hij geeft van 1984 tot 2006 in het koninklijk conservatorium van Brussel.

Door zijn opleiding tot dirigent creëert hij in 1994 het “Ensemble Orchestral van Brussel”. Op heden is hij er  de vaste chef en verzekert de artistieke leiding. In die hoedanigheid werkt Jacques Vanherenthals samen met internationale gekende solisten, met het koninklijk koor Koningin Elisabeth, met de prestigieuse school van Zwarte Kader in Saumur, en werkt ook samen met de internationale Festivals